Máme chuť robiť dobré veci


Radi súťažíte? Zaujímajú Vás tradície a zdravé chutné jedlo?
Nechajte nám svoj email.

Kozí Vŕšok ocenený zlatom

7.12.2017

Tri syry z Kozieho Vŕška sa vybrali do metropoly Veľkej Británe, do Londýna. Nešli sa však vyfotiť pri hodinovej veži Big Ben, dokonca sa ani nepovozili na vyhliadkovom kolese London Eye. Ich hlavným poslaním bolo svojou jedinečnou chuťou zabojovať o víťazstvo na prestížnej celosvetovej súťaži World Cheese Award 2017.

Traja šampióni

V konkurencii až 3001 syrov z celého sveta súťažil trojmesačný kozí syr, šesťmesačný kozí syr a aj najmladší syrový bejamín - ovčí syr s toskánskym korením. Podľa Alexandry Pavlíkovej z Kozieho Vŕška, ktorá bola na svetovej súťaži zároveň aj porotkyňou, bola účasť syra s toskánskym korením tak trochu experimentom, pretože doteraz súťažili len s kozími syrmi. „Zaradiť do súťaže sme sa ho rozhodli najmä preto, že aj keď je na pultoch len od apríla tohto roku, máme naň veľmi dobré reakcie a ľudia si ho obľúbili,“ hovorí Alexandra.

Stolček, prestri sa

Úloha porotcu na World Cheese Award nie je jednoduchá. Medzinárodné porotcovské trio, Alexandra spolupracovala ešte s dvoma Angličanmi, čaká na stole takmer 50 syrov, ktoré musia ochutnať. Okrem  popisu z akého mlieka je syr vyrobený, majú k dispozícii len zopár poznámok, napríklad o bylinkách, ktoré boli na výrobu syra využité. Podľa porotkyne je v súčasnosti veľmi populárne pri výrobe syra miešať viaceré druhy mlieka dokopy. Aby bola súťaž čo najspravodlivejšia, porotca nemá nikdy na hodnotiacom stolíku svoj vlastný syr.

Mravce v syre

Mať v dome mravce nie je nič príjemné. Ešte horšie je, ak nám lozia po potravinách. Jeden zo súťažiacich sa rozhodol s týmto stereotypom zabojovať a zelené mravce pridal do syra ako oficiálnu ingredienciu. „Ten syr bol z kravského mlieka a bol veľmi mäkký, čiže sa v ústach rýchlo rozpustil. Mravce na jazyku ostali o niečo dlhšie. Bolo to naozaj zvláštne a nezvyčajné,“ popisuje svoje pocity porotkyňa. Táto zelená prísada nebola jediné, čím sa snažili syrári zaujať – výnimkou nebolo ani výrazné kvetové zdobenie, bylinky od výmyslu sveta, či krikľavoružové obaly. Vzhľad a štruktúra syrov bolo však pri hodnotení len malým krokom k úspechu. Najviac bodov sa prideľovalo za chuť.

Nenápadní víťazi

Hoci syry z Kozieho Vŕška vzhľadom nijako spomedzi ostatných nevyčnievajú, predsa len sa im v obrovskej konkurencii podarilo vybojovať až dve medaily. Trojmesačný kozí syr sa umiestnil na bronzovej priečke a na zlatý stupienok víťazov sa postavil šesťmesačný kozí syr. „Zlato získal pravdepodobne vďaka svojej veľmi výraznej syrovej chuti, ktorá sa skvele kombinuje so sladkým,“ vysvetľuje Alexandra.

Nabudúci rok si syry zmerajú sily v nórskom Osle.

 


Aktuality

Kozí Vŕšok ocenený zlatom


Tri syry z Kozieho Vŕška sa vybrali do metropoly Veľkej Británe, do Londýna. Nešli sa však vyfotiť pri hodinovej veži Big Ben, dokonca sa ani nepovozili na...

zobraziť článok

Ruská kuchyňa v Ivachnovej


Máme pre vás novinku! V našej reštaurácii Kozí Vŕšok, ktorú nájdete v Ivachnovej sme rozšírili jedálny lístok o ruské špeciality, ktorým len tak ľahko...

zobraziť článok

Kozí Vŕšok už aj v Lidl


Hlavným cieľom obchodného reťazca Lidl je prinášať svojim zákazníkom tie najkvalitnejšie chutné a čerstvé potraviny. Práve preto do svojho sortimentu zaradili aj...

zobraziť článok
Naši partneri

Predstavujeme niekoľko našich významných partnerov ...