Máme chuť robiť dobré veci


Radi súťažíte? Zaujímajú Vás tradície a zdravé chutné jedlo?
Nechajte nám svoj email.

Ohúrte počas jesenných sviatkov každú nečakanú návštevu

17.10.2017

Koniec októbra už tradične patrí spomienke na našich najbližších, ktorí už nie sú medzi nami. Tieto sviatky sú však spojené aj s mnohými rodinnými a priateľskými návštevami. Prinášame vám niekoľko tipov na jednoduché jesenné pochúťky, ktoré pripravíte za pár minút. A tak si bez problémov poradíte aj s pohostením nečakaných návštevníkov.

Je tekvica z Ameriky?

Tekvica neodmysliteľné patrí k jeseni. Hoci sa mnohým tekvica spája s americkým sviatkom Halloween, možno vás prekvapí, že tekvice patria aj do našej histórie. Okrem toho, že boli súčasťou mnohých tradičných pokrmov, mali aj praktickú funkciu, ktorá je úzko spätá najmä so sviatkom Pamiatky zosnulých. Tekvice, do ktorých naši predkovia vyrezávali rôzne tvary, slúžili ako lampášiky. Najviac sa využívali pri neskorých večerných cestách domov z cintorína.

Tekvicová jeseň

V súčasnosti sa u nás teší veľkej obľube najmä polievka z tekvice Hokkaido. Okrem obľúbenej polievky sa z nej dá pripraviť aj lahodná nátierka. A dokonca vám na ňu postačí 7 ingrediencií, ktoré sa nájdu v každej kuchyni. Základom je menšia Hokkaido tekvica, tri strúčiky cesnaku, jedna mrkva, petržlenová vňať, polievková lyžica neochuteného ovčieho jogurtu, dve lyžice olivového oleja. A na dochutenie už len štipka soli. Tekvicu treba zbaviť dužiny, nakrájať na menšie kúsky a pokvapkanú olejom ju spolu s očistenou mrkvou vložiť do rúry na asi 15 minút. Je na vás či sa po upečení rozhodnete zbaviť tekvicu šupky, alebo ju ponecháte. Bez nej bude chuť o niečo lahodnejšia. Potom už len k tekvici a mrkve pridáte cesnak, soľ a petržlenovú vňať. Všetko spolu rozmixujete tyčovým mixérom, na záver pridáte polievkovú lyžicu ovčieho jogurtu a pochúťka je na svete. Nátierku je ideálne podávať s opečenou bagetkou. Nátierka nielen výborne chutí, ale dokonca aj ulahodí oku, pretože má jedinečnú farbu. Pre istotu však majte v zásobe dve tekvice, je veľmi pravdepodobné, že si návšteva z tejto maškrty vypýta ešte jednu porciu.

Zdroj:pixabay.com

Päťminútová jablková pochúťka

Ak vám popri jesennom upratovaní neostal čas na vypekanie koláčov, určite vám dobre padne recept na ľahký dezert, ktorý máte hotový za päť minút. O jablká nie je na jeseň nikdy núdza. Sú ich plné záhrady, ale aj pulty v obchode. Keďže je sezónne stravovanie pre naše telo veľmi prospešné, sú jablká ideálnym jesenným pokrmom. Pri recepte na tento jednoduchý recept, budú taktiež hrať hlavnú úlohu. Stačí zmiešať pol kila nastrúhaných jabĺk a 400 gramov čerstvého roztierateľného syra. Zmes treba ešte ochutiť medom a dobre umytou nastrúhanou kôrou z pomaranča. Dezert sa podáva do sklenených mištičiek. Na ich dno ešte poukladajte piškóty a na vrch dezertu môžete podľa chuti prisypať trošku škorice. Dávajte však veľký pozor, pretože škorica má veľmi výraznú chuť. Aby pochúťka trochu stuhla, dajte ju na pár minút do chladničky.

Zdroj:pixabay.com

Hravo si poradíte aj s veľkou partiou

Ak patríte medzi tých, ktorí obľubujú halloweenske párty a potrebujete zabezpečiť jednoduché pochúťky pre väčšiu skupinu ľudí, taktiež sa môžete inšpirovať našimi radami. Prvým receptom je poriadna syrová bomba v podobe chutných jednohubkových guliek. Zmes na vytvorenie guličiek vytvoríte zmiešaním 300 gramov čerstvého roztierateľného syra, do ktorého pridáte dvesto gramov natenko nastrúhaného tvrdého syra a primiešate ešte 6 lyžíc kyslej smotany. Podľa chuti doplníte soľ, mleté čierne korenie, alebo mletú rascu. Na dekoráciu a zjemnenie syrovej chuti môžete guľky obaliť v sezamových semienkach, chia semienkach, pažítke alebo v červenej paprike. Podávať ich môžete s čerstvým celozrnným pečivom.

Zdroj:unsplash.com

Zabodovať na halloweenskej párty sa vám určite podarí aj s talianskou bruschettou. A to nielen pre červenú farbu, ktorá ako symbol krvi, k tomuto sviatku neodmysliteľné patrí. Začnete narezaním celozrnných bagetiek, ktoré treba natrieť olivovým olejom a dať na pár minút do rúry. Kým sa bagetky v rúre opekajú, môžete si na malé kocky pokrájať cherry paradajky a mladú cibuľku. Zmiešané paradajky a cibuľku dochutíme soľou, čiernym korením a bazalkou. Podávame na opečených bagetkách, ktoré po vybratí z rúry ešte potrieme cesnakom.

Zdroj:unsplash.com

Hoci je Spomienka zosnulých najmä o spomínaní na našich blízkych a návšteve ich miesta odpočinku, je vďaka voľným dňom aj ideálnym časom na trávenie času s blízkymi, ktorí sú ešte stále medzi nami. A každé stretnutie je ešte o niečo príjemnejšie, ak si môžeme posedieť pri chutnom jedle. 


Aktuality

Kozí Vŕšok ocenený zlatom


Tri syry z Kozieho Vŕška sa vybrali do metropoly Veľkej Británe, do Londýna. Nešli sa však vyfotiť pri hodinovej veži Big Ben, dokonca sa ani nepovozili na...

zobraziť článok

Ruská kuchyňa v Ivachnovej


Máme pre vás novinku! V našej reštaurácii Kozí Vŕšok, ktorú nájdete v Ivachnovej sme rozšírili jedálny lístok o ruské špeciality, ktorým len tak ľahko...

zobraziť článok

Kozí Vŕšok už aj v Lidl


Hlavným cieľom obchodného reťazca Lidl je prinášať svojim zákazníkom tie najkvalitnejšie chutné a čerstvé potraviny. Práve preto do svojho sortimentu zaradili aj...

zobraziť článok
Naši partneri

Predstavujeme niekoľko našich významných partnerov ...