Máme chuť robiť dobré veci


Radi súťažíte? Zaujímajú Vás tradície a zdravé chutné jedlo?
Nechajte nám svoj email.

Súťaž svetových šampiónov

29.11.2016

Majú za sebou dlhú prípravu. Prišli z 31 krajín sveta. Každý iný, no všetci s rovnakým cieľom – získať  medailu. Reč nie je o žiadnych športových majstrovstvách, ale o najväčšej syrovej súťaži sveta World Cheese Awards. Kozí slovenský syr neobišiel naprázdno, podarilo sa mu obhájiť svoj minuloročný bronz.
Alexandra Pavlíková z Kozieho Vŕška sa tejto prestížnej súťaže zúčastnila nie len ako pozorovateľ, ale ako jediná Slovenka si vyskúšala aj rolu porotcu. 

Dejiskom World Cheese Awards 2016 bolo prímorské španielske mesto San Sebastian. Na súťaži, ktorá má takmer tridsaťročnú tradíciu o prvenstvo bojovalo vyše tritisíc syrov.

Juhoafričan, Španiel a Švajčiarka

Tak vyzerala rozhodcovská zostava, za pomoci ktorej hodnotila aj Alexandra. Aj napriek tomu, že tím bol skutočne multikultúrny, spomína, že zhodnúť sa nebolo vôbec náročné: „Zaujímavé je, že tí ľudia sa veľmi rýchlo zhodnú. Takisto to bolo aj minulý rok.“ Ochutnať vyše tritisíc syrov by bol nadľudský výkon, práve preto sú rozhodcovia rozdelení do tímov. Rozdelenie má však aj iné dôvody: „Na stole, ktorý som hodnotila nebol ani jeden z našich syrov. Je to rozložené tak, aby žiadny porotca nehodnotil svoj syr.“

Najdôležitejšia je chuť

Najviac bodov môžu syry získať či stratiť pri hodnotení chute. Porotcovia však pozerali aj na to, ako syr vyzerá alebo vonia. V druhej kategórii si posvietili aj  na vnútornú štruktúru syra. „Dôležitá je aj taká tá chuť, ktorá príde po niekoľkých sekundách. Syr by nemal byť kyslý, alebo vyslovene horký. Pri hodnotení sme však museli prihliadnuť aj na to, že niektoré syry precestovali aj polku sveta, kým sa sem dostali.“

Rozkvitnuté syry

Súťažné syry boli naozaj rôznorodé a ich výrobcovia sa snažili zaujať nie len chuťou a vôňou. Niektoré súťažné stoly sa podobali na rozkvitnutú lúku: „Čo sa týka tvarov a farieb – myslím, že je to veľmi trendy. Veľa sa používali čerstvé bylinky, neskutočne vyzerali tie, ktoré boli posiate čerstvými jedlými kvetmi.“

Slovenská syrová štvorka.

Kozí šesťmesačný, kravský s medvedím cesnakom, kozí na gril a ovčí. To je štvorica, ktorá na World Cheese Awards 2016 reprezentovala Slovensko. Kozí šesťmesačný syr porotu zaujal až natoľko, že mu udelili bronzovú medailu. Keďže vyzerá ako obyčajný bochník, porotu si pravdepodobne získal hlavne chuťou kozieho mlieka, ktoré je veľmi špecifické. Podľa slov porotkyne mu na kvalite pridáva aj vyzretosť.

Cudzinci obľubujú syrové nite

Hoci by sa výrobcovia syrov na Slovensku dali počítať na desiatky, celosvetovej súťaže sa zúčastnil len jeden. Podľa Alexandry je to veľká škoda: „Myslím si, že aj iní slovenskí výrobcovia by sa mali zapájať. Pre cudzincov sú veľmi chutné a zaujímavé naše syrové nite, takisto aj rôzne údené syry. Účasť na takejto súťaži je prezentáciou nie len seba, ale celého Slovenska.“


Aktuality

Letné novinky reštaurácie Kozí Vŕšok


Pozývame vás do reštaurácie Kozí Vŕšok v Ivachnovej. Pochutnajte si na slovenských špecialitách. K dlhodobej ponuke Zjedz koľko vládzeš, ktorá platí denne vrátane...

zobraziť článok

Sponzorovali sme event KRASLICOU na Chopok


V spolupráci s Region Liptov sme sponzorovali tradične netradičnú Veľkú Noc na svahu. V Jasnej v dňoch 31.3. a 1.4. 2018 mali hostia jedinečnú príležitosť sa vyviesť na...

zobraziť článok

Voľné pracovné pozície u nás


Náš tím sa rozšíruje a dopĺňa, preto hľadáme posily. Pošlite avízo i svojim známym, dajte im odporúčanie. Práca u nás chutí lahodne :)

zobraziť článok
Naši partneri

Predstavujeme niekoľko našich významných partnerov ...